İslami Düğün
Evlilikler, düğün, dine ve fıtrata, islam ahlakına uygun olmalıdır. Cenab-ı Hakk “Sizden bekar olanları evlendirin” (Nur 24/32) emri ile bizlere bir görev yüklemiştir.
Müslüman bir ailenin oluşması için müslüman gençlerin evlenmelerine yardımcı olmak, maddi manevi yardımlar ile nikahı kolaylaştırmak, çıkabilecek anlaşmazlıklarda ise Kur’an ve sünnete müracaat etmelerini sağlamak gereklidir.
Düğünün amacı evililiği halka duyurmaktır. Peygamber Efendimiz ; “Evliliğin alameti nikahın ilan edilmesidir.” (Nesai, Nikah, 72) buyurmuştur.
Örf ve adetler çerçevesinde ama İslami kaidelere uyarak, helal haram dairesi içinde, tüm aşırılıklardan kaçarak evlenmek şüphesiz en doğru olandır. Örf, Kuran ve sünnete aykırı olmadıkca helal kabul edilmiştir. Peygamber Efendimiz; “ Evlenmenin en hayırlısı, en kolay ve külfetsiz olandır.(Ebu Davut, İbn Mâce) buyururken bize doğru yolu göstermiştir.
Yine bir hadis-i şerifte; “Düğün yemeği ilk gün haktır, ikinci gün meşrudur, üçüncü gün riya ve gösteriştir.” (Ebu Hureyreden) buyurarark sınırı belirlemiştir.
“Nikahı ilan edin, onu mescitlerde yapın, üzerine de def vurun.” (Tirmizî, Sünen, Nikâh, 6)
“Bu evlenme işini (halka) duyurunuz ve bunun için def çalınız.”( İbn Mâce, Sünen, Nikâh, 20)
Günümüzde en yaygın tartışma konusu ise düğünlerde ilahi, kaside vs müziklerin icra edilmesi konusudur. İnsanın en mütlü gününde, düğünlerde, bayramlarda şenliklerde, (helal haram dairesinde olduğu sürece) ne zarar olabilir ?
Eğer icra edilen müzik insanı;
– harama teşvik etmiyor
– dince mukaddes kabul edilen şeyleri alaya almıyor
– nefsani arzuları körükleyip dinden ibadetten uzaklaştırmıyor
– maddi ve manevi bir zarar oluşturmuyor ise insanın fıtratında olan Müzik olgusunu yasaklamak da ayrı bir tartışma konusudur.
Herşeyin aşırısı ruha ve bedene zulümdür. Aşırıya kaçmadıkca, örf ve adetlere gore İslam dairesinde kalarak düğün, nikah, bayram, şenlik ve bu gibi günlerde müslüman eşlerin de eğlenmeye hakkı vardır. Düğün sonunda evlenenler tebrik edilir ve hayır duada bulunulur.
Nitekim Peygamber Efendimiz de “Allah mubarek etsin. Allah sizi mutlu kılsın ve sizi hayırla bir araya getirsin” (Tirmizi, Nikah 7) duasıyla yeni evlenenlere niyazda bulunmuştur.
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Dünya bir meta`dır. Dünya metaının en hayırlısı saliha kadındır.”
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kadın dört hasleti için nikahlanır: Malı için, haseb ve nesebi için, güzelliği için, dini için. Sen dindarı seç de huzur bul.”