Çocuk Ve Namaz

ÇOCUK VE NAMAZ

namaz Resulullah (s.a.v) bir gün şöyle buyurdu:

“Allah’in rahmeti, çocuklarinin iyi işler yapmasina yardimci olan anne ve babanin üzerine olsun!”

 Asr-i saadet boyunca çocuklar mescid-i nebevî’nin şerefli cemaati arasinda yer almişlardir.  

 Ebu katâde (radiyallahu anh) çocuk ve namaz konusunda bize şunlari anlatiyor

 Resulallahin (s.a.v) Omuzunda, kizi Zeynebin çocuğu Ümâme olduğu halde halka imam olarak namaz kildirdiğini gördüm.

Rüküa varinca onu yere birakiyor,

Secdeden başini kaldirdiğinda ise

Tekrar eski yerine koyuyordu.

 Bu konuda Ebû Dâvûd ise (Allah ondan razı olsun) şöyle nakleder

– Peygamberimiz zamaninda vakit namazlarinda bile mescit te bir saf oluşturacak kadar çok çocuk bulunurdu

Bu hadisler işiğinda bizlere düşen ise, çocuk ve namaz konusunda azami hassasiyet göstermek ve onlara zamani geçmeden namazi emretmek olmalidir.

 

SELAM VE DUA İLE ..

www.enesatlig.com

 

Cemaat Ve Namaz Bahsinde Birkaç Hadis i Şerif

Resulullah (sav)`a ama bir zat gelerek: “Ey Allah`ın Resulü! Beni mescide kadar getirecek bir rehberim yok!” diyerek Aleyhissalatu vesselamdan (namazı evinde kılmak için) ruhsat istedi. (O da izin verdi.) Adam geri dönünce, Resulullah (sav) onu çağırtarak: “Ezanı işitiyor musun?” diye sordu. Adam: “Evet!” deyince: “Öyleyse icabet et” dedi (ve evde kılmaya izin vermedi.)

Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim, müezzini işitir ve kendini engelleyen bir özrü olmadığı halde cemaate katılmazsa, kıldığı namaz (kamil bir sevapla) kabul edilmez.” “(Ey Allah`ın Resulü!) denildi, “meşru özür nedir?” “Korku veya hastalıktır!” buyurdu.

Resulullah (sav) buyurdular ki: “Münafıklara en ağır gelen namaz yatsı namazıyla sabah namazıdır. Eğer bu iki namazdaki hayrın ne olduğunu bilselerdi, emekleyerek de olsa onları kılmaya gelirlerdi. [Nefsimi kudret eliyle tutan Zat`a kasem olsun!] Ezan okutup namaza başlamayı, sonra halkın namazını kıldırması için yerime birini bırakmayı, sonra da beraberlerinde odun desteleri olan bir grup erkekle namaza gelmeyenlere gitmeyi ve evlerini üzerlerine yıkmayı düşündüm.”

Ben (cemaatimizi tedkik edince) gördüm ki, namazı beraber kılmaktan, sadece herkesçe malum münafıklarla hastalar geri kalmaktaydı. Öyle ki iki kişinin arasında yürüyebilecek durumda olan hastalar bile namaz için (mescide) geliyordu.” İbnu Mes`ud devamla dedi ki: “Resulullah (sav) bize Sünen-i Huda`yı göstermişti. Sünen-i Huda`dan biri de içerisinde ezan okunan mescidde namaz kılmaktı.”

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir